utorak, 10. svibnja 2011.

Kratkoročna vs dugoročna štednja


     Kad smo konačno prošli neke temeljne pojmove vezane za štednju, možemo se skoncentrirati na praktičnije stvari. Dakle, imamo određenu svotu novca koji bi štedili te se sad pitamo koji nam je način najbolji odnosno najisplativiji. Banke danas doista nude razne vrste modela od otvorene štednje do kombinacija oročenih sa premijom, bez premije, rentne i treba se snaći u svoj toj šumi ponuda. Za početak trebate odlučiti na koliko vremena želite/možete/hoćete vaš novac oročiti. U tom pitanju je nužno razmotriti može li vam taj novac ubrzo zatrebati ili je riječ o višku za koji nemate posebnih planova. Dvije su najčešće varijante - kratkoročna i dugoročna štednja.

Kratkoročnom štednjom se smatra sve do roka od godine dana. Najčešći kratkoročni rokovi oročavanja koje banke nude su 1 mjesec, 3 mjeseca, 6 mjeseci i 12 mjeseci. S obzirom na veliki broj banaka unutar hrvatskog bankarskog sustava također je moguće naći oročenja na 2,4,5,9 mjeseci, dok je najkraći vremenski period od 15 dana. Za veće iznose uglavnom se moguće dogovoriti sa osobnim bankarom o duljini trajanja oročenja i visine kamatne stope za vaš novac. Kratkoročna štednja je prikladna kada znate za što bi vam novac mogao zatrebati u tekućoj godini, a ne znate točno kad će vam biti potreban. Naravno da ga ne želite čuvati doma u čarapi ili držati a vista, puno se više isplati dobiti određeni iznos kamate na njega i pritom imati sigurnost koju vam pruža banka. Većina banaka nudi automatsko produženje štednje pod trenutnim uvjetima za isti vremenski period, tako da nećete morati trošiti vrijeme na ponovni odlazak u banku. Što se kamata tiče, na kratki rok su uglavnom stabilne te imaju tek manje oscilacije.

Dugoročna štednja uključuje oročene depozite na duži vremenski period od godine dana. Dugoročni rokovi mogu varirati od 1 do 5 i više godina, s time da se najčešće nude za 12, 24, 36, 48 i 60 mjeseci. Na dugi rok se štedi višak sredstava, za koji ste sigurni da vam neće trebati za životne potrebe, kao ni za pokrivanje nekih drugih troškova. Pritom je važno odabrati kvalitetnu banku u koju imate maksimalno povjerenje, paziti s vremena na vrijeme na vaš ulog da se kamate isplaćuju pravovremeno i bez zastoja, da banka ne zapadne u probleme, itd. Također je izuzetno važno da vaše oročenje ima stavku u ugovoru prema kojoj u slučaju prijevremenog raskida ugovora sa vaše strane, tj. podizanja depozita dobivate kamatu na prvi niži period u ponudi banke koji približno odgovara dotadašnjem vremenu štednje. Takva kamata je obično manja, ali je bolja od slučaja kada prilikom podizanja depozita gubite pravo na kamatu. Kod kamate je na dugi rok bitno jel ona nepromjenjiva tj. fiksna ili promjenjiva. Kako gospodarstva prolaze kroz krize i uspone tako ih prate kamatne stope. Posljednja stvar na koju trebate paziti jest valuta oročavanja, u dugom roku tečajevi jako osciliraju i treba sve okolnosti dobro razmotriti prije potpisivanja ugovora.

2 komentara:


  1. Trebate li kredit s fiksnom kamatnom stopom od 3%? Ako je tako, obratite nam se putem e-maila: (inforamzanloan@gmail.com) za daljnje postupke.

    Hitna ponuda kredita

    OdgovoriIzbriši
  2. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši