petak, 13. svibnja 2011.

Promjenjiva ili nepromjenjiva kamatna stopa

Prilikom odabira vrste štednje jedna od najvažnijih stvari koje moramo odrediti jest vrsta kamate. Nakon što smo pripremili sredstva, isplanirali što ćemo štediti i koliko dugo, nudi nam se izbor između promjenjive kamatne stope i nepromjenjive (fiksne) kamatne stope.

 Nepromjenjiva kamatna stopa nam garantira točno određeni iznos kamate po isteku oročenja. Neovisno o uvjetima na tržištu, neovisno o kretanju tečaja, neovisno o promjenama politike banke, jednom kad potpišemo ugovor o oročenoj štednji sa fiksnom kamatnom stopom točno znamo koliko ćemo dobiti za naš novac i kada. Ona je poželjna u periodu kada očekujemo pad kamatnih stopa, s obzirom da ćemo tada dobiti više na štednju. U kratkom roku kamatne stope se generalno ne mijenjaju značajno, dok je u dugom roku potrebno uzeti i ovaj faktor u obzir. Naime, ukoliko pogrešno procjenimo pa promjenjive kamatne stope porastu sami ćemo se zakinuti za višu kamatnu stopu. Treba spomenuti da su često niže od promjenjivih, uglavnom oko 0,5 postotnih poena.

Promjenjiva kamatna stopa kako sama riječ glasi može varirati. Banke usklađuju kamatne stope prema uvjetima na tržištu te je u zadnje dvije tri godine bilo lako moguće vidjeti koliko su u stanju varirati kamatne stope. Jedna od posljedica upravo te  „promjenjivosti“ su kamatne stope više od fiksnih. U toku normalnih gospodarskih kretanja promjene kamatnih stopa su relativno spore i postepene.

Generalno gledajući, u principu cijena novca raste u krizama, tako da u periodu recesija možemo očekivati više kamatne stope. Obrnuto očekivanom, u boljim vremenima kad je novac relativno lako dostupan kamatne stope su niže. Dobrim tempiranjem i usklađivanjem vaše štednje s gospodarskim ciklusima možete ostvariti značajnu razliku.

1 komentar:

  1. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši