nedjelja, 1. svibnja 2011.

Štednja i vrste štednje


   Štednja predstavlja višak sredstava uložen kod određene banke ili štedionice na određeni vremenski period za koji se dobiva redovita kamata, koja može biti promjenjiva ili nepromjenjiva. Za potrebe bloga podjelimo štednju na 4 osnovne najčešće vrste - na štednju po viđenju (A vista), oročenu štednju, rentnu štednju i različite kombinacije štednje.
  • Štednja po viđenju, odnosno a vista predstavlja novac na tekućem računu na koji dobivate kamatu. Prednosti ovog oblika štednje su laka dostupnost sredstava u svakom trenutku, sigurnost i pouzdanost banki kao čuvara vašeg novca. Glavna mana su niske kamate u odnosu na ostale oblike.
  • Oročena štednja je najčešći oblik štednje, pri kojem oročavate novac na banci uz određene kamate i pritom se obvezujete da ga nećete koristiti u određenom razdoblju. Prednosti su sigurnost i veća kamata, dok je glavna mana što u slučaju prijevremenog razročavanja najčešće gubite kamatu.
  • Rentna štednja je proizvod koji vam omogućuje ostvarivanje rente - raspolaganje kamatom na vaš štedni ulog u tijeku trajanja oročenja. Kamata se isplaćuje kao renta, odnosno kao vaš dodatni redoviti prihod. Način raspolaganja kamatom je najčešće mjesečni, iako može biti također tromjesečni, polugodišnji ili godišnji.
  • Kako potrebe klijenata često variraju, većina banaka nudi različite kombinacije štednji koje uključuju premije, povećane kamatne stope i druge povoljnosti. Takve modele u posebnim ponudama nude povremeno gotovo sve banke na našem tržištu, sa ciljem privlačenja novih klijenata ili poticanja starih na štednju. 

1 komentar:

  1. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši