petak, 20. svibnja 2011.

Osiguranje depozita (DAB)

Prilično je važno znati sva vaša prava pri potpisivanju bilo kojeg ugovora. Ni sa štednjom nije drugačije. Većina ugovora o štednji sa bankom je standardizirana, pri kojima se banka obvezuje isplatiti vaš novac pod točno određenim uvjetima. Ali trebate biti svjesni da vas štiti još jedna agencija, pogotovo ako baratate većim ciframa.


DAB je kratica za Državnu agenciju za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. Ona je specijalizirana financijska institucija čija je glavna svrha osiguranje vaših sredstava u slučaju nekakvih financijskih problema unutar banki koji bi mogli dovesti do neisplate štednje ili vašeg novca na računu. Osnovana je od strane Republike Hrvatske, prema Zakonu o Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (NN 44/94, 79/98, 19/99, 35/00 i 60/04). Republika Hrvatska također jamči za isplatu svih štednih uloga u kreditnim institucijama do visine od 400.000 kuna u 100%-tnom iznosu, neovisno o broju bankovnih računa, visini sredstava po njima, te valuti i mjestu gdje se vode. Cjelokupni sustav osiguranja uključuje depozite fizičkih osoba, malih poduzetnika i neprofitnih institucija, neovisno jesu li oni domaći ili strani štediše. Vrste osiguranih depozita su depoziti po žiro i tekućim računima, depoziti na deviznim računima, štedni depoziti po viđenju i oročena štednja (kunska i devizna). U slučaju da doista dođe do stečaja neke banke, što je iznimno rijetko ali ne i nemoguće, stječe se pravo na isplatu od DAB-a koja se provodi u domaćoj valuti.

Većina zemalja u EU također ima ovakve sustave osiguranja depozita, te ih provode nacionalne agencije za osiguranje depozita. Garantirani iznosi variraju od cca 50.000 Eur do garancije na sve uloge neovisno o iznosu (Irska i Slovačka). Nekakav prosječni iznos za koji garantira većina je 100.000 Eur. Zašto je sve ovo bitno znati? Vrlo jednostavno, ukoliko posjedujete veće sume novaca tada ih je pametno rasporediti u više banaka, što manjih što većih, sukladno ovim garancijama. Tako izbjegavate situaciju u kojoj ako neka banka zapadne u probleme, možete izgubiti cijeli ili većinu vašeg uloga. Diverzifikacijom po bankama možete postići relativno veću sigurnost vašeg novca, te čak i veće kamate o čemu ćemo detaljnije u sljedećem postu.

Nikad nije pametno držati sva jaja u istoj košari. Ako vam se košara prevrne ili ispadne iz ruku tada možete izgubiti sve. Ova stara narodna izreka ujedno objedinjuje bit jednog od ključnih financijskih pojmova - diverzifikacije.

1 komentar:

  1. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši