utorak, 24. svibnja 2011.

Stanje banaka u RH

------------------------------------------------------------------
Pogledajte najnoviju analizu bankarskog sustava za 2011. godinu.
------------------------------------------------------------------
Prije nego se bacimo na tematiku odabira banke i razlika među njima, dobro bi bilo pogledati širu sliku, tj. cijeli hrvatski bankarski sustav. Prosječni štediša doduše ne mora znati sve podatke, ali što više zna ugodnije će se osjećati pri donošenju odluka. Analiza neće ulaziti previše u dubinu, svatko koga zanima više može gotovo sve informacije naći na stranicama HNB-a, odnosno konkretno u tablici "Revidirani podaci za kreditne institucije" na ovom linku. Temelj analize je poslovanje hrvatskih banaka u 2010. godini, njihovih ključnih pokazatelja poput aktive i stope adekvatnosti jamstvenog kapitala. Znamo da za štedne uloge garantira DAB, no jesu li naše banke sigurne i koliko točno? Provjerimo.


Aktiva predstavlja sredstva koja neko poduzeće posjeduje u određenom trenutku. U slučaju banaka najčešće je riječ o financijskim sredstvima prikupljenim obavljanjem aktivnih bankarskih poslova.

Adekvatnost kapitala je pokazatelj koji uključuje jamstveni kapital banke i rizikom ponderiranu aktivu banke. Što je banka bolje kapitalizirana, odnosno što ima veću stopu adekvatnosti jamstvenog kapitala to se više smatra sigurnijom. Inače važno je znati da postoje tri vrste kapitala banaka- osnovni kapital, dopunski kapital i jamstveni kapital. U slučaju loših plasmana, oni osiguravaju daljnje poslovanje banke i njenu stabilnost. U 2010. godini HNB je odredio stopu od 12% adekvatnosti jamstvenog kapitala kao minimum.

Ukupna aktiva hrvatskog bankarskog sustava na dan 31.12.2010. godine iznosila je 391 millijardu kn. Prosječan rast aktive iznosio je 3,36% dok je stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala iznosila visokih 18,79%. Prema određenim istraživanjima koja su provodile centralne banke i privatna poduzeća, Hrvatska se prema ovim pokazateljima nalazi u samom europskom vrhu.


Na prvom grafikonu vidimo usporedbu banki po veličini aktive. Očekivano, par najvećih banaka za koje više manje svi znamo doista i imaju najveću aktivu. Vodeće su Zagrebačka banka sa čak 96 milijardi kn aktive i Privredna Banka Zagreb sa 68 milijardi kn aktive. Najmanju aktivu od banaka uzetih u analizu ima Primorska banka sa 177 milijuna kn. Iako se veliki broj malih banaka ne može mjeriti po veličini aktive sa najvećima, iz donjeg grafikona možemo primjetiti da je po pitanju stope adekvatnosti kapitala stanje puno ujednačenije.


Zanimljivo, Primorska banka koja ima najmanju aktivu ujedno nudi i najveću stopu adekvatnosti jamstvenog kapitala od čak 42%. Samo tri banke (Karlovačka banka, Nava banka i Banka Kovanica) u posljednjem danu prošle godine nisu udovoljavale kriterijima HNB-a, te je njihova stopa bila manja od 12%. U ovoj godini te pokazatelje moraju popraviti na odgovarajući način dokapitalizacijama. Prosječna stopa kako je već rečeno iznosi 18,79%.

Možemo zaključiti kako je hrvatski bankarski sustav uistinu prilično siguran u usporedbi sa drugim europskim sustavima. Banke su adekvatno kapitalizirane, a HNB budno pazi i nadzire kako bi takve i ostale. Prilikom odlučivanja o odabiru banke u kojoj ćemo štediti osim same visine kamatnih stopa, pametno je potražiti i sve ostale dostupne informacije o banki koja nas zanima.  

2 komentara:


  1. Trebate li kredit s fiksnom kamatnom stopom od 3%? Ako je tako, obratite nam se putem e-maila: (inforamzanloan@gmail.com) za daljnje postupke.

    Hitna ponuda kredita

    OdgovoriIzbriši
  2. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši