nedjelja, 29. svibnja 2011.

Male vs velike banke

Odlučili ste kako želite štedjeti i na koliki vremenski period, dakle ostaje vam još jedno vrlo važno pitanje - gdje štediti? U prošlom smo postu napravili kratku analizu banaka u Hrvatskoj, promatrajući pokazatelje bankarske aktive i stope adekvatnosti jamstvenog kapitala. Iz nje se može vidjeti kako imamo širok raspon sigurnih banaka koje nam sve nude određene uvjete za štednju, za kredite, za vođenje računa... Trenutno na hrvatskom bankarskom tržištu djeluje preko 30 banaka i ponekad se lako izgubiti u cijeloj toj šumi informacija i podataka.Male banke se smatraju one čija aktiva iznosi manje od 1% udjela u ukupnoj aktivi svih banaka koje djeluju na našem tržištu. Kako je vidljivo iz grafikona gore (upotrijebljeni su isti izvori podataka kao i za analizu u prošlom postu), takvih banaka je na našem tržištu najviše. Uglavnom su lokalnog ili regionalnog karaktera, čvrsto povezane sa sredinom u kojoj djeluju. Njihova glavna prednost je fleksibilnost, s obzirom da u odnosu na velike banke imaju znatno manji broj klijenata te će vam sukladno tome češće izlaziti u susret. Također, često mijenjaju svoju ponudu prilagođavajući je postojećim klijentima i ujedno pokušavajući privući nove klijente. Suprotno uvriježenom mišljenju, male banke posluju sa podjednako širokim spektrom klijenata - štediše, poduzetnici, velika poduzeća, mala poduzeća - doista nema pravila. Zadnjih par godina većina hrvatskih manjih banaka je uvela elektroničko poslovanje za klijente, modernizirala svoje web stranice i proširila druge aspekte poslovanja. Određena mana može biti manji kapital,  tako da moraju puno pažljivije birati svoje plasmane. Zahvaljujući upravo toj činjenici, često vam nude veće kamate na štednju od velikih banaka. Prilikom odabira male banke poželjno se dodatno informirati o njenom poslovanju, aktivi i jamstvenom kapitalu, kako bi bili sigurni da je naš novac u dobrim rukama.
Velike banke lako možemo prepoznati na vrhu grafikona udjela u aktivi hrvatskih banaka. Za primjer ćemo uzeti samo par najvećih poput Zagrebačke banke, Privredne banke i Erste banke. One su uhodani sustavi u kojem rade tisuće ljudi sa desetcima tisuća klijenata na dnevnoj bazi, većina je u vlasništvu velikih europskih bankarskih grupacija. Bave se svim aspektima bankarskog poslovanja, tako da vam mogu obaviti svaku transakciju koju zatrebate. Posluju sa svim vrstama klijenata, treba istaknuti velike kompanije i državu. Glavna prednost im je veliki kapital, koji ulijeva sigurnost štedišama za njihove uloge. Sukladno tome, najčešće vam nude nešto niže kamatne stope za vaše depozite. Snažan marketing je razlog zbog kojeg ste već vjerojatno čuli za jednu ili sve ove banke, a ako niste i sami njihov klijent gotovo je sigurno netko od vaših poznatih. U odnosu na male banke treba napomenuti kako postoji manja fleksibilnost. Iako vam osobni bankari mogu puno toga dogovoriti, većina dogovora se svodi na već postojeći izbor proizvoda unutar banke. Kod velikih banaka rizik se smatra izuzetno niskim i ukoliko tražite veću sigurnost za vaš novac tada su vrlo poželjan izbor.

2 komentara:


  1. Trebate li kredit s fiksnom kamatnom stopom od 3%? Ako je tako, obratite nam se putem e-maila: (inforamzanloan@gmail.com) za daljnje postupke.

    Hitna ponuda kredita

    OdgovoriIzbriši
  2. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši