četvrtak, 28. travnja 2011.

Upravljanje novcem

     Pod štednjom obično smatramo bilo kakvu financijsku ili nefinancijsku aktivnost koju smo uspjeli realizirati ispod nekih naših očekivanja, odnosno gdje smo platili manje za istu stvar. Koliko puta ste čuli nekog bližnjeg kako govori da je kupio odjeću na popustu pa mu je ostalo ili sami došli doma i ponosno gledali račun jer ste danas platili manje benzin koji je sutradan poskupio. Možda vam se susjed hvalio kako je kupio novi auto sa svom opremom koji troši 6 litara umjesto starog koji je trošio 8 litara po gradu te kako će uštediti na gorivu i osiguranju. Sigurno ste na poslu koji put čuli šefa kako traži uštede na ovom ili onom dijelu poslovanja, tražeći mjesta za smanjiti troškove. Spomenutim aktivnostima zajedničko je da traže naše vrijeme i novac, no je li doista riječ o štednji? Ne.
     Iako kućni budžeti vole uštede, one zapravo spadaju pod kategoriju potrošnje. Naravno, to ne znači da zato nećemo trošiti sutradan na hranu, mobitel, kavu, izlazak s prijateljima. Ali ono najteže i najvažnije (u životu općenito) je pronaći ravnotežu. Za početak jednostavno razvrstajmo sve naše aktivnosti na tri kategorije: pod štednju, investicije i potrošnju. Kad jednom postanemo svjesni kuda nam teško zarađeni novac ide, tada ga možemo i usmjeriti u kategoriju koju želimo. Racionalnim upravljanjem novcem možemo postići kvalitetan životni standard uz relativno malo truda i puno discipline. 

Nemojte ovaj tekst protumačiti kao poziv da postanete škrtica, dapače, već kao prijedlog da razmotrite vaše troškove kako bi si u budućnosti mogli putem štednje ili kontrole budžeta priuštiti stvari koje doista želite.

1 komentar:

  1. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši