ponedjeljak, 6. lipnja 2011.

Stambena štednja

Budući da smo dosad obradili osnovni oblik oročene štednje i upoznali se sa kombinacijama koje su nam dostupne, vjerujem kako već imate nekakvu ideju što napraviti sa svojim novcem. Zato ćemo sad krenuti sa posebnim štednim proizvodima, koji su ciljani za određenu skupinu ili određenu svrhu. Detaljnije informacije možete naći na našoj partnerskoj stranici


Stambena štednja je zadnjih par godina jedan od najpopularnijih takvih proizvoda kod nas. Zašto je tako? Vrlo jednostavno - uzmite sve prednosti oročene štednje i pribrojite tome državne poticaje. No krenimo otpočetka. Svrha stambene štednje je kako sama riječ govori da jednog dana povoljnije kupite vlastiti stan. Stambene štedionice su posebne institucije koje se bave tim poslom i kod nas su uglavnom u vlasništvu velikih banaka. Njihova uloga je definirana Zakonom o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje. Također, vaš depozit je u ovom slučaju osiguran u sklopu DAB o čemu je bilo riječi u ranijem postu. U osnovi je riječ o obliku dugoročne štednje, s obzirom da tek nakon 5 godina možete nenamjenski raspolagati vašim depozitom. Trenutno je kod nas dostupno 5 štedionica:
  • HPB stambena štedionica
  • PBZ stambena štedionica
  • Prva stambena štedionica
  • Raiffeisen stambena štedionica
  • Wüstenrot stambena štedionica


Kako sve to funkcionira i isplati li se? Ukoliko u bliskoj budućnosti namjeravate kupiti stan te znate da će vam biti potreban kredit za financiranje istog, vrlo vjerojatno je odgovor da. Stambeni štediša može postati svaki državljanin RH neovisno o dobi, primanjima i bračnom statusu. Uz kamatu koju vam isplaćuje štedionica ovisno o dogovorenim uvjetima, državna poticajna sredstva iznose 15% od iznosa raspoložive stambene štednje uplaćene u godini, a najviše do 5000 kuna raspoložive stambene štednje po stambenom štediši tijekom jedne kalendarske godine. Dakle maksimalni iznos poticaja koji štediša ostvaruje u jednoj godini je 750 kuna, i to u samo jednoj stambenoj štedionici. Uvjeti stambenog kredita za koji dobivate pravo potpisom ugovora variraju, te se najbolje informirati direktno kod štedionice koja vas zanima putem interneta ili još bolje osobno. Stambeni kredit najčešće se odobrava za kupnju, gradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, popravak i opremanje stana ili kuće. Moguće je još dobiti stambeni kredit za kupnju građevinske čestice, komunalno uređenje građevinske čestice ili otplatu stambenog kredita u korištenju.

1 komentar:

  1. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši