ponedjeljak, 13. veljače 2012.

Najveći štediša na svijetu - Apple

Jeste li se ikad pitali koja kompanija ima najveću količinu štednje na svijetu? Neke će iznenaditi, druge ne toliko. Kompanija vođena mudrom politikom investiranja i konzervativnog vođenja financija, koju je utemeljio pokojni Steve Jobs, danas je jedan od najvećih štediša na svijetu. Pogodili ste, riječ je o kompaniji Apple, proizvođaču visokotehnoloških napravica kao što su iPhone, iPad, iPod, ili serije Mac kompjutera. Budući da je riječ o američkoj kompaniji, veći dio sredstava nije klasično oročena štednja, već je uložen u vrijednosnice sa kamatom koje su lako utržive pa se smatraju jednakima gotovini.

Prijeđimo na ono zanimljivo. Dakle, Apple ima trenutno čak 97,7 milijardi dolara gotovine u rezervi. Kroz koji mjesec analitičari očekuju prijelaz nevjerojatne granice od 100 milijardi dolara. Dvije trećine tog ogromnog iznosa je raspoređeno diljem svijeta, dok se jedna trećina drži u Sjedinjenim Američkim Državama. Sa tim iznosom bi se mogli u trenu otplatiti vanjski dugovi čak 8 zemalja zajedno unutar EU. Riječ je o Slovačkoj, Bugarskoj, Litvi, Latviji, Luxemburgu, Cipru, Estoniji i Malti.

Kad bi to usporedili sa hrvatskim vanjskim dugom koji iznosi nešto više od 46 milijardi eura, tj. 62 milijarde dolara, također je vidljivo kako bi Apple bez problema mogao otplatiti i taj iznos. Doista impresivno, pogotovo kad uzmemo u obzir da je riječ o kompaniji koja je osnovana u garaži od strane par prijatelja. 

Nema komentara:

Objavi komentar