utorak, 6. ožujka 2012.

Štednja u dolarima (USD)

Nakon analize kretanja tečaja eura kroz zadnjih desetak godina, sljedeća valuta na redu je američki dolar (USD). Odraz snage i moći američke ekonomije već je odavno postao globalna rezervna valuta koja dominira u međunarodnoj trgovini, te čije kretanje definira uvjete poslovanja širom planete. Kao i u ranijoj analizi, podaci su promatrani na godišnjoj i mjesečnoj razini. Svi podaci korišteni u analizi preuzeti su iz tablice "Godišnjih i mjesečnih prosjeka srednjih deviznih tečajeva" Hrvatske narodne banke, te su relevantni za cijelu zemlju.  Klikom na grafikone možete vidjeti uvećane verzije.

Na grafikonu ispod je prikazano kretanje godišnjih prosjeka srednjeg deviznog tečaja američkog dolara od 2000. godine do kraja 2011. Iz slike se vidi koliko je dolar daleko razine koju je imao tada, kada je pao sa razine od 8 kuna za dolar na 5 kuna, ukupno oko 40% u razdoblju od osam godina. U središtu krize trend pada prestaje i valuta se konsolidira. Glavna karakteristika američkog dolara kao valute je ovisnost o američkoj ekonomiji i politici. Korekcije u kamatnim stopama na bankarskom tržištu, kao i međunarodne akcije američke vlade se gotovo odmah osjete u kratkoročnim kretanjima valute. Posljedica toga su i nešto niže kamatne stope na oročenu štednju u dolarima.


Promotrimo li kretanje dolara kroz zadnjih 5 godina, lako možemo uočiti utjecaj krize na kretanje valute. Nakon zaustavljanja pada na razini ispod 5 kuna za dolar počinje oporavak, koji biva poništen (u jednoj velikoj mjeri) akcijama američke centralne banke, te negativnim događajima na hipotekarnom tržištu i kretanjima na Wall Streetu. Ostaje vidjeti kako će se dolar ponašati kad dosegne razinu od 6 kuna, gdje bi trebao postojati značajan otpor rastu. Kao autor bloga, smatram da je najbolje proučiti vlastitu situaciju, rokove i iznos sredstava koji želite oročiti te tek potom odabrati valutu. Svi stavovi u ovoj analizi su isključivo informativnog karaktera i odražavaju mišljenje autora.

1 komentar:

  1. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši