petak, 9. ožujka 2012.

Štednja u funtama (GBP)

Poslije analize tečaja eura i dolara kroz zadnjih desetak godina, dolazimo do godinama čuvene britanske funte (GBP). Predstavlja jednu od vodećih europskih ekonomija sa vlastitom monetarnom politikom, čime se funta svrstala uz bok švicarskom franku kao alternativa eurima. Poput ranije analize, podaci su promatrani na godišnjoj i mjesečnoj razini. Svi podaci korišteni u analizi preuzeti su iz tablice "Godišnjih i mjesečnih prosjeka srednjih deviznih tečajeva" Hrvatske narodne banke, te su relevantni za cijelu zemlju. Klikom na grafikone možete vidjeti uvećane verzije.

Iz donjeg grafikona vidljivo je kretanje godišnjih prosjeka srednjeg deviznog tečaja britanske funte od 2000. godine do kraja 2011. Smjer kretanja tečaja, tj. trend pada se ističe u prvom planu - vidljivo je slabljenje tradicionalno jake funte prije krize dok se držala na razinama iznad 10 kuna za funtu, te ubrzano padanje u zadnje četiri godine. Glavna karakteristika funte kao valute je snaga u odnosu na druge valute. Engleska centralna banka redovito motri i utječe na kretanje, no njene stabilne i predvidljive politike stvaraju povjerenje u valutu. Na našem tržištu štednja u funtama nije toliko istaknuta, iako u inozemstvu funta uživa znatno više kamate.


Posljednjih pet godina kretanja tečaja britanske funte obilježeno je krizom i drastičnim padom tečaja. Od razine preko 12 kuna za funtu u svega dvije godine došla je do 8 kuna, ukupno stvarajući pad veći od 30%. Zadnje tri godine vidljiv je kratkoročni prestanak pada i stabilizacija. Razina od 8 kuna postala je potpora i postoje naznake kako ponovo kreće lagani trend rasta u narednom razdoblju.


Kao autor bloga, smatram da je najbolje proučiti vlastitu situaciju, rokove i iznos sredstava koji želite oročiti te tek potom odabrati valutu. Svi stavovi u ovoj analizi su isključivo informativnog karaktera i odražavaju mišljenje autora. 

1 komentar:

  1. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši