četvrtak, 16. lipnja 2011.

Rentna štednja

Pretpostavimo da ste uspjeli uštediti veću svotu dolara, eura ili švicarskih franaka. Možda ste ih naslijedili, možda dobili prodajom kakve nekretnine, možda ste ih jednostavno dobili u igrama na sreću. I sad razmišljate kako mi taj novac može pomoći u svakodnevnom životu. Bez da ga odmah potrošite, naravno heheh. Uz rast troškova života, povećanje anuiteta kredita zbog valutne klauzule, neplaniranih troškova koji iskrsnu svaka dodatna kuna dobro dođe.


Upravo za takve situacije postoji rentna štednja. Riječ je o dugoročnoj štednji, koja se u principu dogovara na više godina. Visina kamatne stope ovisi o valuti i iznosu koji namjeravate oročiti. Kamatne stope na rentnu štednju mogu biti promjenjive ili fiksne, ovisno o odabranom modelu. U trenutku pisanja ovog teksta variraju između 3,5-6% za kune, 3-5% za eure, 1-2% za švicarski franak, te između 2-4% za dolare ovisno o banci. Razlika između rentne i standardne oročene štednje je u načinu isplate kamate. Dakle, ako odaberete rentni model u sklopu njega ćete dogovoriti isplatu kamate na mjesečnoj bazi (što se vrlo često radi, budući da dođe kao lijepi dodatak plaći ili mirovini), na tromjesečnoj bazi, polugodišnju isplatu kamate ili ukoliko je riječ o vrlo dugom oročenju može se dogovoriti godišnja isplata kamate. Takva dinamika isplate vam uz kontrolu vlastitih financija može znatno olakšati svakodnevne životne troškove. Rentna štednja je dostupna kao proizvod u gotovo svim hrvatskim bankama. 

1 komentar:

  1. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši