četvrtak, 25. kolovoza 2011.

Serija članaka o ekonomskim krizama


Pozdrav svima koji čitaju blog, nadam se da ste uživali i iskoristili ljeto za makar privremeni odmor. Kupanje, sunčanje, turisti, euri, sve su to stvari o kojima uvelike ovisi naša ekonomija. Prema dosadašnjim statistikama broj turista je povećan u odnosu na 2010. godinu, pa se možemo nadati da će i njihova potrošnja odgovarati tome. Kako je ljeto također vrijeme u kojem najviše trošimo, sa približivanjem jeseni dobra ideja je ponovo početi razmišljati o štednji. S obzirom na ekonomske probleme u svijetu, naročito u nama bliskoj Europi (nasilni masovni prosvjedi, padanje kreditnih rejtinga, oštri državni rezovi, rastuća nezaposlenost) sve se češće spominje drugi val krize. Takozvana kriza sa dvostrukim dnom je ponovo glavna tema časopisa i novina, strah da će se dogoditi poništavanje ovog blagog oporavka počinje ponovno biti aktualan.

Kako to utječe na hrvatsku ekonomiju? Eh, nažalost nismo zabilježili ni taj blagi oporavak koji je svijet prošao, već samo stabilizaciju pada na određenim razinama. Švicarski franak je prešavši razinu od 7 kn prijetio velikom broju ljudi koji imaju kredite sa valutnom klauzulom, te ih doveo do ruba mogućnosti otplate. Iako će dobra turistička sezona pomoći, prave reforme i dalje čekaju. Tek nakon skorašnjih izbora će se stvari zaista pokrenuti, nabolje ili nagore. Za kraj ljeta, donosimo vam jednu seriju članaka o velikim svjetskim ekonomskim krizama. Povijest se često ponavlja, a nosi vrijedne lekcije. Zbog veličine, članci će biti objavljeni u dva do tri dijela i sadržavat detaljno pojašnjenje o okolnostima pod kojim su nastale krize, samom početku krize i konačno, njezinim posljedicama. Vidimo se uskoro!

Popis članaka:
------------------------------------------------
Bankarska panika 1907: uspon i pad
Bankarska panika 1907: posljedice krize
------------------------------------------------
Panika iz 1857: početne okolnosti
Panika iz 1857: uspon i pad
Panika iz 1857: posljedice krize
------------------------------------------------
South Sea špekulativni mjehur - početne okolnosti
South Sea špekulativni mjehur - uspon i pad
South Sea špekulativni mjehur - posljedice krize
------------------------------------------------
Dot-com slom - početne okolnosti 
Dot-com slom - uspon i pad
Dot-com slom - posljedice krize
------------------------------------------------
Duga depresija iz 1873 - početne okolnosti
Duga depresija iz 1873 - uspon i pad
Duga depresija iz 1873 - posljedice krize
------------------------------------------------
Manija za tulipanima - okolnosti
Manija za tulipanima - uspon i pad
Manija za tulipanima - posljedice krize
------------------------------------------------
Panika iz 1893 - početne okolnosti
Panika iz 1893 - uspon i pad
Panika iz 1893 - posljedice krize
------------------------------------------------
Argentinska kriza - početne okolnosti
Argentinska kriza - uspon i pad
Argentinska kriza - posljedice krize
------------------------------------------------
Hipotekarna kriza - početne okolnosti
Hipotekarna kriza - uspon i pad
Hipotekarna kriza - posljedice krize
------------------------------------------------

1 komentar:

  1. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši